Årstidens salater og tips til dressing

Gæsteblogger – Pudderdåse Katja om sit vægttab

Pudderdåse Katja

Seneste forskning viser, at der kan være behov for at revidere de officielle kostråd. I øjeblikket er der en arbejdsgruppe på sagen – og resultatet skulle komme i løbet af efteråret 2012. Hvordan rådene præcist bliver udformede eller kommunikerede, er det for tidligt at spå om, men mon ikke der kommer mere fokus på en nedjustering af de hurtige kulhydrater og et forholdsmæssigt større indtag af protein og fedt?

I mellemtiden kan I her læse Pudderdåse Katja s gæsteblogindlæg, om et inspirerende vægttab, ved netop at følge en kost med et højere proteindhold, mere fedt og flere langsomme kulhydrater. Jeg giver ordet til journalist og pudderdåse Katja Moikjær – den ene halvdel af den kritiske skønhedsblog Pudderdåserne.dk – Som jeg i øvrigt synes, du skal kigge forbi, hvis du ikke kender den i forvejen 😉

Hvordan man tager 35 kilo på og taber dem igen 

af Pudderdåse Katja

Da jeg skrev mit før/efter-indlæg med billeder om Dove Self Esteem Fund  slog det alle besøgrekorder på Pudderdåserne. Og jeg lovede at skrive et indlæg om, hvordan jeg har gjort for at tabe de famøse 35 kilo. Jeg synes, at det er malplaceret at give kostvejledning på en skønhedsblog, og det er også lidt imod de principper, som vi har for Pudderdåserne.dk, så jeg spurgte Lise, om jeg måtte udnytte hendes fantastiske blog til at opfylde mit løfte, og det var hun heldigvis frisk på.

Først og fremmest vil jeg sige, at min hemmelighed på mange måder ikke er et eksempel til efterfølgende. Konceptet tag-noget-medicin-du-tager-helt-vildt-meget-på-af-og-hold-op-med-at-tage-den-igen-så-du-taber-dig er ikke en slankekur, jeg vil anbefale til andre. Koncept udvikle-PCO-og-tag-på-af-det-og-få-den-rette-behandling er heller ikke et eksempel til efterfølgelse, hvis du da ikke lige har PCO i forvejen.

Lavglykæmisk kost
Men der er nogle væsentlige pointer i den måde, jeg har spist på, som både PCO piger og ”normale” mennesker kan lære noget af. Jeg har spist det, der hedder lavglykæmisk kost (lav GI kost) eller klinisk insulinsænkende kost (KISS), og det er dokumenteret som værende den mest effektive diæt til vægttab for ikke bare PCO’ere og diabetikere, men også almindelige mennesker.

Min historie er, at jeg var helt normalvægtig og slank, indtil jeg blev 24/25 år og først fik noget medicin, jeg tog enormt meget på af, og dernæst fik udløst PCO (det er en genetisk betinget insulin- og hormonforstyrrelse, som op til 5-10 % af alle kvinder i den fødedygtige alder har. At få ændret min medicin hjalp selvfølgelig og dernæst har jeg også fået korrekt behandling af min PCO hos en specialist.

Men udover det medicinske så har jeg ændret radikalt på min kost. Før jeg blev klar over, at jeg havde PCO, forsøgte jeg desperat at tabe mig på en almindelig fedtfattig slankekost. Det var gift for min krop. Jeg sparede på fedtet, spiste godt med groft brød, rodfrugter og andre grove kulhydrater, og jeg var sulten som en ulv. Min vægt steg og steg.

Slut med de fleste kulhydrater
Diagnosen PCO forklarede det hele. Når man har PCO kan man nemlig ikke tåle kulhydrater i ret store mængder. Og de fleste kulhydrater er helt forbudt. Derfor lærte jeg at spise lavglykæmisk. Det er oprindeligt noget man bruger til diabetikere og PCO, men en kæmpe undersøgelse for nylig over hele Europa viste, at det er den mest effektive måde at holde et vægttab på for ”almindelige” mennesker, der skal tabe sig. P1 lavede et interessant indslag om det: www.dr.dk/P1/Sundhed

Kort fortalt handler det om at spise MEGET protein, relativt meget fedt og fjerne alle hurtige kulhydrater og kun spise kulhydrater med et lavt glykæmisk indeks. Det vil sige, at de bliver optaget langsomt i kroppen og ikke påvirker dit blodsukker og dermed heller ikke dit insulinniveau. Det øger din mæthedsfornemmelse og giver et varigt vægttab. Når man har PCO er man det, der hedder insulinresistent, og derfor er man ekstra følsom overfor disse blodsukker- og insulinsvingninger. Men samme principper gælder altså for alle, fandt den store europæiske undersøgelse ud af. Så måske Sundhedsstyrelsens kostråd om få år er ændret ud fra disse regler, når bare de har fundet en måde at kommunikere dem klart ud på?

Kompliceret metode
Hvilke kulhydrater der er tilladte, og hvilke der er forbudte er nemlig temmelig komplicerede, og derfor er myndighederne også i tvivl om, hvordan de skal udnytte denne nye viden og kommunikere den ud (hør indslaget i P1!). For eksempel er kogte gulerødder forbudt, mens rå gulerødder er ok. Ingen form for kornprodukter er ok. Bortset fra rug og byg. Hvede i alle former er no go, men fuldkornspasta er ok.

Til gengæld – og det er den gode nyhed – så er alt kød godt. Har du lyst til bøf? Det er fint, og tag bare sovs på, du må bare ikke få kartofler til. Mørk chokolade er helt fint, lys chokolade går også i begrænsede mængder, men vingummi og bolscher er rent gift. Glem alt om at spise en fedtfattig slanke-sorbet, jeg har meget bedre af en fed flødeis. Den påvirker mit blodsukker meget mindre.

Fast greb i det glykæmiske indeks
Det er stort set umuligt at regne ud selv, hvad man skal spise. Der er kun en måde, og det er at alliere sig med et glykæmisk indeks og slå op i det. Den tekniske forklaring er, at man har taget alle fødevarer, givet dem til en person at spise og derefter målt blodsukkerpåvirkningen. Og derudfra har man målt det glykæmiske indeks.

Som inspiration brugte jeg Charlotte Hartvigs bøger. Dengang havde hun kun skrevet Spis Dig Gravid (jeg skulle IKKE være gravid, men principperne er de samme, og når man PCO er bogen yderst relevant)

Og resultatet? Ja i dag vejer jeg så 36 kilo mindre, end jeg gjorde for knap 3 år siden (tør slet ikke regne i forhold til dengang, jeg var højgravid… Der kan nok lægges en 20-30 kilo yderligere oveni). Jeg har en helt anden mæthedsfornemmelse, som slet ikke kan sammenlignes.

Dengang kunne jeg nærmest overveje at spise min sidemand, hvis han sad lidt for stille og var sulten. I dag kan jeg umuligt spise en hel portion på en restaurant. På grund af mit stabile blodsukker og mit stabile insulinniveau (og min medicin ikke at forglemme) har min appetit stabiliseret sig, og det er nok den største gevinst af dem alle. Ikke konstant at være sulten som en ulv. Jeg kan ikke længere spise en hel plade chokolade eller et helt bæger Ben & Jerrys. Jeg kan ikke engang spise en hel bøf selv længere.

Og det er nok den største gevinst af dem alle. For det gør, at mit vægttab denne gang – i modsætning til alle de andre gange – holder.

Pudderdåse Katja 

Book sundhedsrådgivning med mig – Skriv på detskalsmageafnoget@gmail for en uforpligtende samtale.

22 kommentarer

  • Anne

    Nu kommer jeg til at lyde som lidt af en rundkredshippie, men tusind tak fordi du delte den inspirerende og forbilledlige historie! (Og tak til Lise, fordi den blev bragt her! 🙂 )
    Selvom jeg er ret normalvægtig, har jeg i løbet af de sidste år taget en del på, og jeg oplever den der fornemmelse af konstant at være sulten. Diverse kurer gør ikke bare mere sulten, men også lidt depri. Så jeg vil bestemt undersøge denne metode nærmere – bare for at føle, at jeg er “stabiliseret” og ikke fortsætter vægtkurven i opadgående retning efter at have indtaget for mange sidemænd. 😉
    Det må være en fantastisk sejrsfølelse at have smidt så mange kilo, og jeg forstår godt, den bedste belønning er velvære – men for snitten bitten, hvor ser du også helt fantastisk ud!! 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Trine

    Tusind tak for dit indlæg! Jeg har netop fået konstateret PCO og skal i gang med at spise efter flad mave principperne, hvilket bliver svært, fordi jeg seriøst CRAVER hurtige kulhydrater. Jeg har selv taget 20 kg på af medicin og tabt dem, men jeg kan mærke, at det bliver svært at holde det, fordi jeg seriøst kunne sidde og spise hvidt brød kager og lakrids hele dagen uden at blive mæt. Udover det har jeg et knapt så sundt forhold til mad og en historie som spiseforstyrret, så det hele er lidt noget rod.
    Nå, til sagen: jeg vil spørge dig, om du mon vil dele, hvilken medicin du har fået, der hjælper på vægten – jeg går ud fra, det er mod PCO? Og hvilken medicin, du tog på af? Hvis du synes, det er for privat, forstår jeg det FULDT UD, og så skal du endelig bare undlade at svare, og det mener jeg virkelig! 🙂 Hvis du ikke har lyst til at dele det her, men gerne vil fortælle det, er min mail Trinestevn@yahoo.dk. Jeg har oplevet utrolig dårlig vejledning i forbindelse med min diagnosticering, ja faktisk har jeg ikke hørt et pip om, hvad sygdommen går ud på, foruden det jeg selv har læst mig frem til på nettet.

    Også en tak til Lise for at dele din historie, som jeg faktisk har gået og ventet på efter dit Dove-indlæg:-)

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Hej Trine

      Den ene del af spørgsmålet vil jeg gerne svare på her. Jeg har fået metformin mod min PCO, og det er en stor hjælp. Og så kan jeg kun sige FÅ EN TID HOS SVEND LINDENBERG PÅ COPENHAGEN FERTILITY CENTER! De har en PCO klinik. Du skal bare bruge en henvisning til en gynækolog. Den mand er nok den mand i Danmark (og hele Europa for den sags skyld), der ved mest om PCO. Om du så bor i Nordjylland, så ville jeg rejse til København for at komme til konsultationer hos ham og få den rigtige vejledning. Han er lægEN man skal til.

      Held og lykke, og du får lige en mail.

      Kh. Katja

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • ville bare lige fortælle, at gynækolog Bjarne Stigsby i Tåstrup også er fantastisk når det gælder insulinresistens (og pco)…

      Og så tillykke med vægttabet. Jeg har faktisk også selv haft rigtig gode erfaringer med at spise med lavt GI. Gad vide om ikke man efterhånden kan finde en APP der har et godt og brugbart index

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Det har du ret i, ham har jeg også hørt godt om. Har gået hos diætisten i samme hus, som jeg var glad for 🙂

      Hvis du finder sådan en app, så sig til!

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lotte Eline Schaal Vejen

    Skideflot 🙂 Wauw hvor en stor forandring, godt gået 🙂 Tak fordi du deler 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pernille

    Wauw, sikke en historie – og et fantastisk spændende indlæg! Er spændt på at se hvad denne forskning skal bringe os i fremtiden.

    Sejt gået! 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Caja

    Spændende indlæg! 🙂 Jeg tænkte på, om du kunne overtales til at skrive, hvordan en eller to af dine dage ser ud på mad- og motionsfronten? Jeg har kigget i “spis maven flad”, men kan godt synes, at det er svært, at omsætte bogen til virkelighed og hverdag…
    Kh
    Caja

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Caja, skal det være en af de dage, hvor jeg holder mig til reglerne, eller en af de dage, hvor jeg fucker op? 😀

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Laura

      Dejligt inspirerende indlæg – hvordan ved man om man har PCO?
      Jeg gad også godt få et indblik i en “normal” kostdag i dit liv (så vel både en, der er regelret og enm hvor du skejer mere ud).

      Tak for indlægget – måske kan jeg endelig komme af med de tre-fem kilo der sidder, som et fint mountainbikedæk rundt om maven 😉

      Kh. Laura

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Laura, prøv at kigge på det link om PCO, jeg har linket til i artiklen. Hvis du har de symptomer, skal du have taget en blodprøve hos din læge.

      Held og lykke 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Caja

      Hej Katja

      Det må meget gerne være en af hver, hvis du har tid. 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Og tak allesammen for de pæne ord 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Katja!
    Meget spændende indlæg – tak for alle de baggrundsinformationer og hvor er det godt gået! Jeg spiser selv efter disse regler med formålet at blive sundere. Og faktisk tabte jeg mig også siden jeg startede ca. 1 måned siden ca. 2.5 kg, og det er helt ok 😉
    Venlig hilsen

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sidder også som PCO’er og blev meget glad for at læse dette.

    Tusind tak fordi du delte din histore!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kære Katja 🙂

    Mange tak for din gode info – det var spændende læsning og jeg har stor respekt for din ændrede livsstil. Bøf med sauce.. så kunne jeg måske også være med selvom jeg ikke kan spise kartofler 😉

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lotte Florette

    Hvor lang tid var du egentlig om at tabe de mange kilo? Du ser virkelig helt anderledes ud efter dit vægttab, ville bogstavelig talt tro det var en anden person! Så flot at du har gjort det!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sofie

    Superfint indlæg. Men jeg morede mig lidt over den med medicinen. Kender den selv med omvendt fortegn. “Hvordan har du dog tabt dig så meget så hurtigt?”. Tja, man siger ligesom ikke:”Jeg tager Ritalin, hvilket eliminerer min appetit, og øger min forbrænding” 😀
    Men ellers er jeg enig, for udover at jeg faktisk tager medicin, for noget andet end vægttabet altså, så virker det med masser af kulhydrat heller ikke hos mig. Hvis jeg spiser relativt lav-GI, fungerer jeg bedst.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • He he nej, det siger man jo ikke vel? Jeg kan sige en tilsvarende sætning med en lidt anden ordlyd, og det er bare ikke en anbefalelsesværdig slankekur 🙂 Selvom det virker 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Laura

    Hej igen

    Får du tid til at give et eksempel på dit mad indtag på en dag?

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mette

    Hej.

    Mange tak for en rigtig godt indlæg – tænk sig, hvor anderledes en tankegang, der er bag den ‘nye’ måde at spise på ifht. de gamle kostråd.

    Jeg har også PCO i svær grad, og jeg har også vejet ca. 30 kg. mere, end jeg gør nu. Af flere omgange har min vægt svinget op og ned med ca. 10 kg., og efter at have læst en masse om præcis den kostregulering, du beskriver (og egentlig også ved at gennemgå mine dagbogsnotater over kosten), har jeg fundet ud af at jeg har bedst af en god bøf, sovs, mandler osv. For mig har det givet en enorm lettelse at have en ordentlig mæthed og ikke skulle gå og tænke på mad, mad og atter mad hele tiden.

    Jeg synes, det er pænt sej at du fortæller din historie om, hvordan du har gjort det;-D

    Mange hilsner
    Mette

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Vildt flot gået! Stor inspiration!
    Måske du og andre også kan finde inspiration på http://www.livishape.dk

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Årstidens salater og tips til dressing