Er du en af ¨dem¨?

Din bedste falafel-opskrift?

Der er et par ting, som bare ikke rigtigt vil lykkes i mit køkken – een af dem er falafler. De bliver enten alt for fede og søber i olie eller for kedeligt tørre og støver. Opskriften jeg prøvede af denne gang, så ellers smart ud. Man brugte kogte kikærter, masser af persille, hvidløg og æg i massen. De blev så bagt i ovnen på bagepapir og skulle vendes halvvejs. Smagen var god og de blev sprøde yderst, men konsistensen i midten var desværre alt for tør.

Så derfor vender jeg mig mod jer – For muligvis er der en læser derude, der ligger inde med verdens bedste mest velsmagende falafelopskrift, som hverken sejler i stegefedt eller giver krillerhoste-anfald – Jeg venter i spænding!

26 kommentarer

  • Anne Sofie

    Hejsa!
    Når jeg skal kreere falafler, plejer jeg at gøre brug af denne opskrift:

    250 g kikærter (plejer bare at købe dem på dåse)
    1 bundt persille
    5-8 fed hvidløg
    1 stort løg
    1-2 tsk. spidskommen
    1-2 tsk koriander
    salt
    2 æg
    2 spsk rasp (eller havregryn)

    Og så skal der bare blendes, formes og steges.
    Jeg har kun afprøvet dem på panden, hvor jeg bare steger dem i en smule olie. Og de plejer at blive rigtig gode!
    Kan egentligt også være at det vil fungere, hvis man laver dem i ovnen. Det må afprøves!
    Held og lykke med jagten på falaflen! (:

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • detskalsmageafnoget

      Anne-Sofie – Den lyder meget som den jeg lavede i ovnen – måske lidt mindre hvidløg ;O) Sjovt som nogle bruger kogte og andre ukogte kikærter.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cecilie

    Jeg bruger altid opskriften fra Sofies blog og de bliver næsten altid gode! Man skal bare lade dem dryppe af på et stykke køkkenrulle, når de er blevet stegt, for man er nødt til at stege dem i en del olie. Og så må man endeligt ikke koge kikærterne inden, blot lægge dem i blød i meget god tid, ellers flyder de ud når de bliver stegt.

    http://sofiesblog.looklab.dk/mad/spicy-falafel-burger/

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • detskalsmageafnoget

      Cecilie – Men ¨dryppe af¨ det lyder voldsomt! Det er altså ikke fedtforskrækkelse, men jeg er heller ikke så vild med smagen når de indeholder meget olie.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Rikke

    Jeg bruger personligt altid Camilla Plums opskrift, dog tilsat lidt gurkemeje så de får en lækker farve. De skal dog steges, og det er du måske ikke så meget for!
    http://www.dr.dk/DR2/camillaplum/og-den-sorte-gryde/Opskrifter/2010/uds_7/20100316144635.htm

    Ellers er jeg faldet over denne opskrift, som helt sikkert skal afprøves snart!
    http://www.greenkitchenstories.com/herb-pistachio-falafel/

    Ingen af disse opskrifter indeholder dog æg!

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • detskalsmageafnoget

      Glæder mig til at tjekke dem Rikke- tak for indspark! Det lyeder som en god variation med gurkemejen

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nu ved jeg ikke hvordan du har det med Lene Hansson og hendes opskrifter. Selv er jeg ikke den store fan.
    Grunden til at jeg nævner hende er dog, at jeg for lang tid siden i folkeskolen var på lejrskole med hende (hendes søn gik i min klasse og vi fik hende derfor med som et projekt “hvor vi skulle lære at spise sundt”). Synes det blev en total fiasko, men nok om det – du gider nok ikke høre om min barndom 😉 Sagen er at jeg dog husker at vi en dag fik sandwiches med nogle rigtig lækre falafler, og tænkte at mon ikke det var en af hendes egne opskrifter hun brugte? Det kunne ihvertfald være et forsøg værd evt. at kigge på Lenes opskrifter på falafel. Som sagt husker jeg dem som rigtig gode.

    Amelia @ notrepetitsecret

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • detskalsmageafnoget

      Amelia – Jeg kender ikke Lene Hanssons opskrifter så godt – jeg har snuset lidt, men droppede det igen, for det dur ikke for mig med regler for hvad man må sammensætte – Jeg har det faktisk bedst og mest energi, hvis jeg sammensætter protein og kulhydrater fra pasta, ris og brød. Men derfor kan hendes falafler jo godt være gode – jeg kan jo heldigvis selv vælge hvad jeg spiser til dem.
      Ærgeligt at det ikke blev en success med ¨projekt spis sundt¨ – du fik ikke traumer vel? ;O)

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hov, det blev lige til en kommentar til: må jeg egentlig spørge hvorfor du bager dem i ovnen. Er det for at undgå at stege dem i fedt?
    Sundhedsstyrelse har engang lavet en undersøgelse af kød der blev stegt i hhv. ovnen, på en pande med lidt fedtstof og på en pande hvor kødet nærmest sejlede i fedt. Nå, men resultatet blev faktisk at fedtindholdet i kødet steg på pande var mindre end fedtindholdet i ovnen også selvom der var blevet brugt fedtstof! Grunden til dette var at kødet under stegning faktisk afgiver noget af det naturlige fedtindhold i kødet da panden bliver så varmt at det nærmest “smelter” af kødet – noget af dette lægger sig så som en tynd hinde omkring kødet (dette bliver omkring 2-3 gram!). Og det er faktisk det; kødet “suger” ikke fedtet til sig, og når stegning er færdigt vil den kun have “modtaget” det lille lag fedt, der har lagt sig som en hinde. Medmindre man “glemmer” at tage kødet af panden efter stegning vil kødet selvfølgelig begynde at trække mere fedt til sig da dette vil størkne i takt med at temperaturerne igen falder.
    Puh det blev en lang smørre. Nå men det korte af det lange er, at det overhoved ikke skader at stege sit kød (og falafler o.a.) på panden. Faktisk er det bedre (i forhold til fedtprocenter) end at stege dem i ovnen. Nu ved jeg jo slet ikke om det er derfor du gør det, men det var altså det indtryk jeg fik, og så tænkte jeg at jeg lige ville forklare 😉 Men ellers så er du velkommen til at ignorere dette meeeget lange indlæg! ;D

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • detskalsmageafnoget

      Amelia – Tak for din lange kommentar og for at du tager tiden – Jeg tænker bare, at falalflerne indeholder jo ikke rigtigt noget olie i sig selv, inden stegning – så mon det også gælder for dem? Jeg ville gerne undgå stegning af flere grunde – jeg er ikke vild med dem smagsmæssigt hvis de er for olierede, kaloriemæssigt bliver de meget energitætte hvis de suger meget olie til sig og sidst men ikke mindst stegning vil jeg gerne begrænse af et sundhedshensyn.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Når jeg laver falafler bruger jeg altid den samme opskrift. De steges på panden, men jeg bruger ikke mere end en spsk eller to. Du kan se opskriften her: http://hjemmehosxenia.blogspot.com/2011/04/falafel.html

    Xenia
    http://hjemmehosxenia.blogspot.com/

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • detskalsmageafnoget

      Det lyder om en fornuftig mængde olie Xenia – jeg skal i gang med en stor sammenlignede undersøgelse – og spise falafller hele efteråret ;O)

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hejsa! Jeg har selv været igennem falafel helvede ! Men har endelig fundet en super opskrift, den er på min blog du skal bare søge på falafel 🙂 Håber du finder den perfekte opskrift ..

    – Lo

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • detskalsmageafnoget

      Louise – Hahaha falafel-helvede!! Jamen ja – det er altså så ærgeligt ,når man putter en masse tid i det og så bliver skuffet gang på gang – Jeg vil bestemt tjekke din blog og opskrift!

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maja

    Det har ikke lige noget med emnet at gøre, har desværre ikke en god opskrift på falafel. Men jeg tænkte på, om du ikke havde en god opskrift på pæretærte? Som ikke var proppet med sukker og fedt.

    Tak for en god og meget inspirerende blog, som jeg følger dagligt!

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • detskalsmageafnoget

      Tak Maja – det er rigtigt rart at vide! Jeg skal nok gå i tænkteboks – jeg har et par ideer som måske kan bruges.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Thea

    Prøv Camilla Plums, fra dr2, falafler. De blev i hvert fald gode da jeg lavede dem 🙂

    http://www.dr.dk/DR2/camillaplum/og-den-sorte-gryde/Opskrifter/2010/uds_7/20100316144635.htm

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • detskalsmageafnoget

      Thea – Mange tak – jeg har i hverfald været glad for mange af Plums andre grønne retter

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg må indrømme, at de bedste Falaffel, jeg har smagt er købte! Jeg er selvfølgelig helt med på og går ind for at lave tingene selv, men lige netop Falafler – det gider jeg ganske simpelthen ikke af de årsager du nævner. Jeg har forsøgt en gang, og de blev helt mislykkede! Jeg køber en økonomipose i Metro, og de smager rigtig godt og er lige til at smide i ovnen. Men det kan da godt være, jeg skal tage inspiration i nogle af de kommentarer der er kommet her 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • detskalsmageafnoget

      Deborah – jeg har i perioder det på helt samme måde, men tænker også at det må kunne lykkes!

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • detskalsmageafnoget

      Deborah – læg endelig en besked hvis du vover dig ud i nye forsøg

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • maria

    Hej, vild lækker blog, er lige faldet over den idag. Har længe savnet en madblog hvor man kan se energifordeling i opskrifterne!

    Når jeg laver falaffler, plejer at bage et par røde peberfrugter i oven, pille skindet af og blende det samme med kikærte massen, de er stadig lidt til den tørre side(bager dem også i ovnen) men det bliver lidt mere “saftige” med peberfrugten. I øvrigt bruger jeg også de bagte peberfrugter når jeg skal lave hummus 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • detskalsmageafnoget

      Mange Tak skal du have Maria – Energifordelingen er nemlig en stor hjælp – når jeg sætter maden ordentligt sammen, føler jeg mig mæt længere og har mere energi til hele dagen. Lækker ide med peberfrugten både til falaflerne og i hummus!

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej igen,

    Sikken en flot blog, du har fået. Tillykke med den!

    Jeg er næsten sikker på, at jeg har opdaget “fejlen” i din opskrift. Kikærterne skal IKKE koges først. Prøv med ukogte, og så i meget varm rapsolie. De skal nærmest “frituresteges” i rapsolien – og de suger næsten ingen olie, hvis den er varm nok.

    Nå ja, og tilsæt lidt bagepulver, så bliver falaflerne mere luftige.

    Hilsen
    M.Hansen

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • detskalsmageafnoget

      Tak skal du have Michael! lyder som DET kunne være tricket for at få dem mindre tørre – og smart med bagepulveret!

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Camil

    rigtige falefel bliver frituresteget

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Er du en af ¨dem¨?