Spis bare løs
I stedet for at fokusere på hvad man ikke må spise i julen, så synes jeg det er mere positivt at kigge på, hvad man spise løs af uden det sætter sig på sidebenene eller skaber blodsukker-ravage.
Selv er jeg rigtigt glad for den traditionelle danske rødkål, men den skal være hjemmelavet – Ikke den slatne sukkersøde slags fra et glas. Jeg skærer rødkålen fint eller groft efter humør og tålmodighed, og i en gryde dækker jeg den ca halvt med æblejuice, et skvæt æble- eller hindbæreddike og en spsk figensyltetøj (uden sukker) – koges ved svag varme under låg i ca 45 minutter. Inden servering vender jeg en lille klat smør i kålen. Smages til med salt og peber – du kan stadig nå at regulere lidt med eddike eller syltetøj, hvis du vil have det sødere eller surere.
Af andre gode sager så spiser jeg løs af klementiner – en gennemsnits-klementin indeholder ca 30 kalorier og er fyldt med fibre og c-vitamin!
Her er lidt flere gode råd til julefrokosterne:
– Begræns mængden af brød du spiser til julefrokosten – Ikke kun det hvide brød, men også rugbrød er ret energitæt, så skær det evt ud i kvarter.
– Smag lidt på det hele – men tag ikke enorme portioner.
– Fyld mest på af rejer, røget laks, æg, sild og det ikke-forarbejdede kød.
– Undlad at bruge smør, fedt og mayonnaise eller begræns det.
– Lav selv rødkålen når du kan og spis masser af den (se ovenfor )
– Erstat øl med mineralvand og drik snapsen til – eller en vand med brus mellem hver øl.
– Pebernødder og brunekager ser kedelige og uskyldige ud, men er kaloriebomber.
– Erstat noget af julekonfekten med tørret frugt med chokoladeovertræk eller havregrynskugler med kaffesmag.
– Hvis du selv laver kartoffelsalat eller lignende sager med hvide dressinger – så brug mager græsk yoghurt, citron, sennep og lidt light mayonnaise – som dressingen her.
– Spar lidt på kalorierne de dage du skal noget særligt – men sørg for at få noget at spise ellers kan det nemt ende galt (enten bliver man hønefuld eller kommer til at overspise).
– Hvis du selv skal holde julefrokost eller have mad med – så prøv dette Pletskud med rejer, hvid fisk og blomkål – eller lav en lækker light coleslaw eller rødkålsalat med gulerødder og nødder.
– Husk man må gerne levne men også helt bestemt nyde de sager, man sætter stor pris på.
Book sundhedsrådgivning med mig – Skriv på detskalsmageafnoget@gmail for en uforpligtende samtale.
Mmm, rødkål! 🙂
Jeg er helt tosset med rødkål lavet i ovnen på denne måde:
Snit et rødkål på mandolinjernet. Læg det i et ovnfast fad og tøm et lille glas æble- eller ribsgele over og drys med tørrede tranebær/blåbær/kirsebær (man kan få en blanding med alle 3, mums!) og masser af salt og peber. I ovnen med sølvpapir over til det er mørt. Rodes rundt med en ske indimellem.
Dét er godt!
/Camilla